Om oss
Hur mår du på jobbet?
Det är våra ledord på Support Design. Varje dag frågar vi oss hur vi kan hjälpa våra kunder att sitta bra och jobba kreativt, och ändå gå hem med energi och en välmående kropp. Vi har långa anor inom ergonomiskt tänkande och viljan att göra arbetsdagen lättare. Hållbarhet står i fokus hos oss, både när det gäller hur vi tillverkar våra produkter i Värmland och hur vi tar hand om våra kroppar på jobbet.
Det som skiljer oss från andra producenter av arbetsstolar är den unika sitsen och ryggen i Supportstolen som ritades av Bruno Mathsson på 1970-talet på vårt uppdrag. Som den banbrytande formgivare han var, utgick han från människokroppens behov och funktion för att skapa hälsostolar man kan jobba i hela dagen. I produktsortimentet ingår även en bred produktportfölj av sadelstolar som utvecklats i egen regi.
Värmländsk tillverkning i 30 år
Vi är ett familjeägt företag och är stolta över att vi i mer än 35 år har skapat stolar som blivit internationellt erkända för sin komfort och sina ergonomiska egenskaper. All vår tillverkning från tillskärning, sömnad, beklädnad och montering sker i vår fabrik i Sunne i Värmland.
2020 fick Support Design AB en ny ägare, VD Cecilia Gimmersta Stove, med nya idéer och visioner för kontorsmöbler i en tid då många arbetsplatser snabbt förändras.
”Jag är enormt glad att jag fått möjligheten att förvärva Support Design och får fortsätta att driva bolaget i den familjeanda det redan har. Jag älskar hantverket och ser mycket fram emot att vidareutveckla dessa premiumstolar och göra dem ännu mer tillgängliga på en global marknad. Min vision är att utveckla vackra stolar som får oss att må riktigt bra och som kan bidra i en allt mer cirkulär ekonomi,” säger Cecilia Gimmersta Stove.
Vår historia
Tidigt 1970-tal, och i fabriken i Sunne får den dåvarande ägaren Magnus Norrman idén att skapa en riktigt bra verkstadsstol. “Istället för den obekväma trälåda med en bit täcke som är den vanligaste arbetsmöbeln på fabriksgolvet”, som han sa i en intervju i Dagens Nyheter om den nylanserade stolen. Och vem bättre lämpad att designa en sådan stol, om inte en av Sveriges mest kända formgivare, professor Bruno Mathsson, som senare kom att vara ledande inom ergonomiska arbetsställningar, framför datorer och skrivbord.
Det blev en lång resa från idé till produkt, men 1982 fanns den första Supportstolen redo för försäljning. Redan från början fokuserade Bruno Mathsson utformningen efter ryggens böjning, och slutresultatet blev två skålar som ger stöd i ländrygg och tippar den sittande lite framåt. När man sitter med benen i 90 graders vinkel läggs tryck mot fjärde och femte kotan, vilket kan leda till ryggproblem, men med den nytänkande Supportstolen tar benen emot en del av vikten.
Nu finns samma ergonomiska tänk både som stol, sadelstol och taburett med eller utan ryggstöd. Familjen av hälsostolar från Support Design har dessutom utökats med ett flertal stilar, och slutanvändaren kan välja bland flera olika tillbehör, beklädnadsmaterial och färger.